Groep 8 naar FIRST LEGO League Rijnmond

BronVol Mars winnaar prijs Core Values FIRST® LEGO® League Rijnmond

Team BronVolMars van C.B.S. De Bron in Oude-Tonge heeft zaterdag 24 november j.l. meegedaan aan  DE FIRST® LEGO® League (FLL) Rijnmond finales voor het Primair Onderwijs. Zij wonnen de prijs Core Values; dit is de prijs voor samenwerking, respect voor elkaar en hoe sportief ze de wedstrijd spelen. Het lerarenteam van De Bron is apetrots op hun leerlingen die deze waarden zo goed hebben gepresenteerd op deze finaledag.

Op zaterdagmorgen stond een team van 7 leerlingen uit groep 8 klaar om naar de RDM Campus in Rotterdam te gaan. De FLL is een wereldwijde roboticawedstrijd, waarbij jongeren tussen de 9 en 14 jaar in teams aan de slag gaan met een actueel wetenschappelijk thema. Dit jaar gaat het thema over de ruimte, onder de noemer ‘Into Orbit’. De leerlingen van groep 8 hebben de afgelopen maanden hard en vol enthousiasme gewerkt aan de uitdagingen van de FIRST® LEGO® League. Onder leiding van Jeroen van Nieuwaal hebben zij met Lego Mindstorms een robot ontworpen, gebouwd en geprogrammeerd die zelfstandig missies in de ‘ruimte’ kan uitvoeren. Binnen het thema ruimtevaart hebben de leerlingen zelf een probleemstelling geformuleerd en onderzoek gedaan naar de oplossing daarvan.

Zaterdag 24 november was het zover, de officiële FIRST® LEGO® League regiofinale Rijnmond. De dag waarop het talent, werk en het resultaat van de leerlingen in de schijnwerpers werd gezet. Een deskundige jury beoordeelde de 23 deelnemende teams op hun onderzoekspresentatie, het technische aspect van hun robot, de uitvoering van de missies en de core  values, het teamwork binnen de groep. Daarnaast telde natuurlijk het resultaat van de robotwedstrijden. De robot moest bijvoorbeeld op missie  een krater oversteken.

Het enthousiasme, het talent en de creativiteit dropen er van af. De jury werd verrast door deze potentiële nieuwe generatie programmeurs, ingenieurs en wetenschappers. De deelnemers en hun meegereisde publiek lieten zich deze dag onderdompelen in de wondere wereld van wetenschap en technologie.

Team BronVolMars viel op in hun mooie rode shirts, gesponsord door Westplaat IT. Westplaat IT is specialist in het ontwerpen, bouwen en in stand houden van open source  computer oplossingen. De wereld van programmeren van dit bedrijf sluit naadloos aan bij de vaardigheden van deze kinderen. Daarnaast liet het team de jury een prachtige poster zien, die blijk gaf van hun samenwerking. De vrouwelijke captain van dit team scoorde ook pluspunten. Het was de jury overduidelijk dat de prijs voor deze Core Values naar dit enthousiaste team moest gaan. Heel trots namen zij de bijzondere beker in ontvangst. Daarnaast vielen er prijzen in de andere categorieën, zoals robotpresentatie, robotontwerp en projectpresentatie. Het team wat in alle categorieën het beste scoorde, mag begin volgend jaar deelnemen aan de Beneluxfinale. Op De Bron motiveert deze prijs om programmeren een nog grotere plaats in het onderwijs te gaan geven. Immers, hier zitten de programmeurs van de toekomst.