(Nationale) Herdenking Watersnoodramp in Oude-Tonge en bij het Watersnoodmuseum

Groep 7 en 8 is afgelopen weken druk bezig geweest met het schrijven van een gedicht over de Watersnoodramp. Een compilatie van drie gedichten is vanmorgen door Iris, Josephine en Thirza bij de herdenking in Oude-Tonge voorgelezen:

 

Voorafgaand aan de kranslegging bij het monument op de begraafplaats, bezoekt de groep de bijeenkomst in de kerk. Van de organisatie kregen wij deze foto’s, met de complimenten van de burgemeester. Hoe trots maakt ons dat!

 

Terwijl de rest van de leerlingen van groep 7/8 de watersnoodramp herdenkt in Oude-Tonge, zijn Nienke en Ruth onderweg naar het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Zij zullen daar namens Goeree-Overflakkee hun bijdrage leveren aan het maken van een monument van zandzakken. Na de regen-en natte sneeuwbuien breekt de zon door. Enigszins onder de indruk kijken we naar de aanwezige militairen, politie en de enorme hoeveelheid pers. Ook vangen we een glimp op van Prinses Margriet, die de herdenking deze ochtend bijwoonde. Na een heerlijke lunch wordt het startsein gegeven tot het versjouwen van de zandzakken, die samen ‘1953’ zullen vormen. Voortvarend gaan de kinderen van start. Intussen is er een symposium aan de gang, waar zo’n 600 genodigden allerlei facetten van de Watersnoodramp bekijken. Telkens is er een live-stream tussen de zaal en de activiteit van de kinderen. Hoogtepunt is dat Nienke en Ruth worden geïnterviewd, wat dan live wordt uitgezonden. In de zaal zitten de grootouders van Ruth; zij worden verrast met hun kleindochter in beeld.